GIDA VE YEM KİMYASALLARI

SODYUM BENZOAT

Görünümü: Beyaz, hemen hemen kokusuz, kristalimsi yapıda toz
Kimyasal Adı: Benzoate of Soda
Kimyasal Formülü: C7H5NaO2
Ambalaj Şekli: 25 kg torba
Erime Noktası: 410–430 °C’ dir.
Kaynama Noktası: -

Tanımı ve Kullanım Alanları: Sodyum benzoat, benzoik asitin sodyum bikarbonat, sodyum karbonat veya sodyum hidroksit ile nötralizasyon tepkimesi sonucunda elde edilen bir gıda katkı kimyasalıdır. Sodyum benzoat doğada tabi olarak bulunmaz, benzoik asitten türevlenir. Sodyum benzoatın kaynaklandığı benzoik asit ise doğada pek çok bitki ve hayvanda bulunur. Sodyum benzoat için özellikle ham karanfil, kuru erik, elma, sarımsak ve tarçın gibi gıdalar benzoik asitin bulunduğu kaynaklara örnektir. Sodyum benzoat E211 kodu ile gıda katkı kimyasalları literatöründe yer almaktadır. Fiziksel olarak granül veya toz yapıdaki beyaz renkli bir gıda katkı kimyasalıdır. Benzoik asit alkolde yüksek oranda çözünür ancak, suda benzoik asit çözünmez. Bu sebeple sodyum benzoat tercih edilir. Sodyum benzoat ülkemizde en çok % 0,1 oranında kullanılmaktadır. Ülkemizde Sodyum benzoat için % 0,1 den daha fazla kullanıma izin verilmemektedir.

Sitemizi kullanımınız veya ziyaretiniz sırasında çerezler kullanılmaktadır. Çerezler hakkında detaylı bilgi almak için Çerez (Cookie) Politikasını incelemenizi rica ederiz. Sitemizdeki kullanımınızı analiz etmek ve içerikleri kişiselleştirmek için çerezlerin kullanımına izin veriyorsanız, lütfen "Kabul Ediyorum" seçeneğini tıklayınız.